Vasokor István cikke így mutat be minket a Sokszínű vidék rovatában:

Tősgyökeres fővárosiak, akiknek eddigi életét végigkísérte az állatok és a természet szeretete. A feleség, Rábai Hedvig a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori és kancellári titkára ismert kutyatenyésztő volt, férje, Zsoldos Árpád pedig az 1974-ben alakult Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, ornitológus, a madarász suli és madarász ovi program megálmodója. A ma már nyugdíjas éveit töltő szakemberről készült „Árpi bácsi fiókái” című film sok gyermek és felnőtt kedvence lett.

Mindezek ismeretében nem csoda, hogy a házaspár 2001-ben a Kiskunság közepén, Kalocsától 15 km-re vásárolt egy tanyát (azóta már Ipolydamásdra költöztünk!!), hogy ott az állatok iránti vonzódásukból eredően valami új „projektet” valósítsanak meg? Öt éve kezdtek kedvtelésből juhtartással foglalkozni, mert budapestiként az évek múlásával egyre nagyobb lett bennük az igény a nyugodt, vidéki életre, az állatok közelségére.

A kezdő, kis nyájat öt merinói anyajuh és egy kos adta – említi Rábai Hedvig. – Imádtuk mindegyiket, és természetesen az utódok, a cseperedő báránykák voltak a legnagyobb kedvencek. Ám az eladásnál kénytelenek voltunk szembesülni azzal, hogy továbbtartásra nehéz értékesíteni, mert ezek az állatkák előbb-utóbb tányérokban kötnek ki. Ekkor döntöttünk úgy, hogy egy kimondottan hobbiállatként tartható, hazánkban ismeretlen juhfajtával foglalkozunk tovább.

2013. decemberében korábbi ismerősöm révén jutottunk el egy ausztriai gazdához, ahol rátaláltunk a számunkra minden tekintetben ideális fajtára, a wallisi feketeorrú juhra – folytatja a feleség. – Így került hozzánk Pimpa, az akkor 3 hónapos nőstény és Lipót, a 3 hónapos kos, akik az első fajtájuk beli bárányok voltak hazánkban. Nyolc órán át zötykölődtek, míg a tanyára értünk, és pillanatok alatt beilleszkedtek a nyájba.

Érdekesség, hogy a wallisi juhfajta éppen abban az időben, 2013-ban robbant be a köztudatba, és lett népszerű a világban. Amikor Pimpát és Lipótot Magyarországra hozták, egy angol tenyésztő horribilis összegért 3 kamionnyi feketeorrút vásárolt az Alpokban, s szállította azokat a Ködös Albionba.

Örömünknek a legnagyobb közösségi portálon létrehozott wallisi feketeorrú juh oldalunkon is hírt adtunk – mondja Zsoldos Árpád. – Legnagyobb meglepetésünkre rövid időn belül érdeklődők sokasága árasztott el levélben, vásárlási szándékát közölve Európa szinte minden országából, de például Izraelből, Dél-Afrikából és Új-Zélandról is. Természetesen itthonról is akadtak gyorsan érdeklődők.

A wallisi feketeorrú juhok külseje egy kismedvére emlékeztet leginkább, mivel a közismert juhfajtákkal ellentétben egész testét, beleértve a lábait, füleit és a pofáját is vastag gyapjú fedi, ami különleges tulajdonságának köszönhetően keresett a kézművesek körében. A tanyán évente négyszer nyírják a felnőtt állományt. Gyapját szelektálják, s mivel a házaspár az évek során elsajátította a gyapjú feldolgozási technikáját, gondosan ügyelnek arra, hogy minőségi alapanyagot kínáljanak vásárlóiknak.

Még a szokásos „birka természetnél” is nyugodtabbak, kezesebbek és alkalmazkodóbbak – mondja Rábai Hedvig. – Azzal, hogy ezek az állatok ennyire békések, ragaszkodók a velük való munka lényegesen könnyebbé válik. Nem kell például küzdeni velük a nyírás alatt, szépen állnak akár fél – egy órát is, és míg ők kérődznek, a gazdák nyugodtan tudnak dolgozni. Ma már örömmel mondhatom, hogy a wallisi feketeorrú juhban megtaláltuk a számunkra ideális juhfajtát.